i programátor musí jíst

jídlo a pití


exotika z východu – dunaj 2009

dunaj 2009 od rarigy zase mizerná fotka ! ani po ránu, když ještě spím, bych neměl používat fotoaparát. o ten tu ale nejde, věnujme se vínu.

byl jsem s celou rodinou na dovolené na slovensku. prošli jsme se po slovenském ráji a navšítívili i vysoké Tatry. prostě pohoda. při cestě zpět do všedního života jsme zajeli za rodinou dlouholetého kamaráda. bydlí na slovensku, jen pár desítek kilometrů za hranicemi moravy. přijeli jsme pozdě večer, takže se naše emmička sotva stihla seznámit s jejich saškou a šli jsme spát. ráno, po vydatné snídani, jsme navštívili místní vinotéku. kam jinam po ránu zajít ?

chvíli jsem se v místním zboží přehraboval, zatímco emmička se saškou řešily fyzikální problémy s gravitací. venku totiž pršelo, obě měly holínky a ve vinotéce byla kluzká podlaha. po té, co sebou několikrát šmýkly, přestal jsem se přehrabovat v exponátech a požádal majitelku vinotéky o doporučení.

po pravdě řečeno, červená vína z moravy mi moc nechutnají a tahle oblast není od moravy daleko. přesto jsem požádal o něco místního, protože jsem vytrvalý a ochotný neustále zkoušet. žena si nechala doporučit růžové a já stále pátral po něčem výrazně červenějším.

nakonec jsem ochutnal odrůdu dunaj, bobuľový výběr 2009. původcem tohohle zajímavého, temně červeného moku je vinařství rariga, jehož presentaci nalezne zvídavý čtenář na této adrese. víno má plnou vůni a dojem z ní nezkazí ani chuť, ve které převládá lesní ovoce a mírně barikovaná příchuť. celkově to célé působí sympatickým dojmem a pokud se mi ještě někdy povede tuhle lahev otevřít, rozhodně nezůstane plná dlouho. etiketa uvádí, že víno je vhodné k uzeným sýrům a tmavému masu, já si na něm pochutnal spolu s poněkud ostřejším švýcarským sýrem. Pokud chcete také ochutnat něco méně tradičního, nezbývá mi než vám tuhle lahvinku doporučit.

hodnocení: 2/4

diZZy – 6. 1. 2011 18:29 – Komentáře (0)

víno

v žádném případě nejsem sommelier. víno piju, protože ho mám rád. každá lahev může dostat jeden, maximálně čtyři body. příspěvky do tohoto seriálu využívám hlavně jako vlastní archiv toho, co mi chutnalo - tedy i víno ohodnocené jedním bodem je pro mě dobré. na to, co mi nechutnalo, se snažím zapomenout a vůbec se o tom nebudu zmiňovat.


komentáře

nepoužívejte HTML, jen čistý text. URL začínající http:// nebo ftp:// budou zobrazeny jako odkazy. [x] bude nahrazeno odkazem na komentář, kde x je číslo komentáře.


sekce

rubriky

seriály

odkazy