i programátor musí jíst

jídlo a pití


dobývání železné rudy – ironstone merlot 2007

Ironstone Merlot 200735 milionů obyvatel, 423 tisíc čtverečních kilometrů a čas posunutý o 8 hodin vůči nultému poledníku. v roce 1848 tu bylo objeveno zlato, od padesátých let tu kvete surfařská subkultura živená písněmi Beach Boys a od roku 1971 se malému kousku této země, kvůli jedné novinové rubrice, začalo říkat Silicon Valey. to všechno je Kalifornie. Kromě zlata, surfařského dřeva a hromad křemíku se tu nachází i železná ruda. ta se však netěží, ta se pije.

než se dá železná ruda vypít, musí se vyždímat z takových červených bobulí. o to se starají v Ironstone Vineyards, asi 80 km jihovýchodně od Sacramenta, nedaleko městečka Murphys. v téměř středomořském podnebí s horkým a dlouhým létem beze srážek a teplou deštivou zimou ony červené bobule zrovna nestrádají. v Ironstone Vineyards toho využívají a skutečně se jim to daří. svou tekutou železnou rudu exportují Ironstone Vineyards do celého světa a tak se stalo, že až z té slunné Kalifornie mi do ruky přišel Merlot ročník 2007 a věřte, dlouho v ní nezůstal. do mých útrob se přemístil nenuceněn a hladce a stálo za to.

víno vykazuje příjemnou vůni, výrazně ovocnou, plnou, přitom jemnou a hladkou. protože čichovou paměť mam na hovno, nedokážu poznat, co za ovoce mi to nejvíc připomíná. chuť je neméně ovocná, taktéž velice jemná a oproti chilským vínům, které mám moc rád, mi přijde kompaktnější. v konci chuti je cítit přesně to, co bylo cítit ve vůni a co si neumím přiřadit. při každém loku se tak vůně nenuceně připomene.

celkový chuťový vjem jsem doplnil daňčí klobáskou a kouskem romadůru, což se ukázalo jako dobrá volba. hlavně ten zrající sýr, rozpouštějící se na jazyku spolu s lokem železné rudy byl opravdový zážitek.

tohle víno mi opravdu chutnalo. i když není výrazně lepší než jiná vína, co mám rád, něčím mě oslovilo a nebyl to jen poměr cena/výkon.

hodnocení: 3/4

poznámka na závěr – láhev je ucpána něčím, co má zřejmě připomínat korek. mě to připomína něco, co bude z větší části vyrobeno z ropy. klasický kovový šroubovací uzávěr by byl možná lepší.

diZZy – 5. 1. 2012 14:47 – Komentáře (0)

víno

v žádném případě nejsem sommelier. víno piju, protože ho mám rád. každá lahev může dostat jeden, maximálně čtyři body. příspěvky do tohoto seriálu využívám hlavně jako vlastní archiv toho, co mi chutnalo - tedy i víno ohodnocené jedním bodem je pro mě dobré. na to, co mi nechutnalo, se snažím zapomenout a vůbec se o tom nebudu zmiňovat.


komentáře

nepoužívejte HTML, jen čistý text. URL začínající http:// nebo ftp:// budou zobrazeny jako odkazy. [x] bude nahrazeno odkazem na komentář, kde x je číslo komentáře.


sekce

rubriky

seriály

odkazy