i programátor musí jíst

jídlo a pití


bulharské intermezzo – uniqato melnik 2002

Uniqato Melnik 2002žízeň je odporná věc, jak se objeví, je třeba ji co nejrychleji zahnat. prohrabal jsem domácí zásobu vína a vytáhl jednu opravdu hodně zaprášenou lahev, kterou jsem před deseti lety dostal darem. co mi chutnalo tehdy, nemusí mi chutnat teď – je na čase to ověřit.

v bulharsku révu pěstovali snad už thrákové, takže lze hovořit o tradici. tu přerušila jen muslimská nadvláda ve čtrnáctém až devatenáctém století, ukončená ruským vítězstvím v rusko-turecké válce roku 1878. tuhle lahvinku však nevyrobili thrákové (škoda, byla by tak skoro tři tisíce let stará), ale jihoslovanští bulhaři z Damianitzy. jejich vinice se nacházeji v trakijské nížině, úrodném kusu země mezi pohořím Rodopy a Srednou Gorou, nejrozsáhlejší bulharské vinařské oblasti. díky své zeměpisné šířce se trakijská nížina vyznačuje vysokým počtem slunečních dní v roce a je známá hlavně svými červenými odrůdami, jako merlot nebo cabernet savignon. jak se ukázalo, dobrý je i méně známý melnik. možná díky tomu, že vinice Damianitzy leží v bývalém deset kilometrů širokém pohraničním pásmu, kousek pod Sandanskim. pohraniční pásmo se moc nelišilo od pásma našeho, kam také nikdo nesměl a tak se v něm udržela příroda i půda v dobrém stavu.

široka melniška loza, zkráceně nazývaná melnik, je odrůda charakterizovaná temnou rubínovou barvou. než ji bulhaři nalahvovali, nechali ji osm měsíců ležet v sudech, ve kterých tak uzrálo víno plné a komplexní, s vůní něčeho s peckou. nejspíš to byly třešně, možná višně, holt ty vůně tak nerozeznávám. chuť je hladká a hodně ovocná, byť trochu kyselejší než to, co piju obvkyle, nicméně celkově vyrovnaná a lahodná. do větších spekulací se pouštět nebudu, protože chutě jsou jen převlečený čichový vjem a tudíž je rozeznávám stejně špatně. v každém případě mi víno chutnalo a tak si ho sem musím poznamenat.

hodnocení: 2/4

diZZy – 30. 12. 2012 21:22 – Komentáře (0)

víno

v žádném případě nejsem sommelier. víno piju, protože ho mám rád. každá lahev může dostat jeden, maximálně čtyři body. příspěvky do tohoto seriálu využívám hlavně jako vlastní archiv toho, co mi chutnalo - tedy i víno ohodnocené jedním bodem je pro mě dobré. na to, co mi nechutnalo, se snažím zapomenout a vůbec se o tom nebudu zmiňovat.


komentáře

nepoužívejte HTML, jen čistý text. URL začínající http:// nebo ftp:// budou zobrazeny jako odkazy. [x] bude nahrazeno odkazem na komentář, kde x je číslo komentáře.


sekce

rubriky

seriály

odkazy