o strojích, programování a jiné elektronické radosti

technika


ODBC, Windows a 32/64bit

systém Windows je. s tím už se nedá nic moc dělat. občas dokonce je ve dvou verzích, o mocnosti 32 nebo 64 bitů. ODBC je trochu podivná a staromódní možnost, jak se dostat k nějakým datům. co se verzí týče, je na tom ODBC podobně – jak 32, tak 64 bitů. i tak je v tom dost bordel.

v 32 bitové verzi Windows, řekněme třeba Windows 7, hnízdí 32 bitová verze ODBC. jeho služeb dokáže využít každá 32 bitová aplikace, která o to projeví zájem. v dávných, dnes již zapomenutých dobách, už ke zdvojení mocnosti datové sběrnice jednou došlo a tak služeb 32 bitového ODBC mohou využívat i aplikace, kterým k životu postačí trapných 16 bitů.

součástí 64 bitové verze Windows je (a nikoho to jistě moc nepřekvapí) 64 bitové ODBC. jeho výsostných služeb mohou však využívat jen 64 bitové aplikace. aby 32 bitová lůza nepřišla úplně zkrátka, obsahují 64 bitové Windows i 32 bitové ODBC. je však v systému zdařile maskované.

64 bitové ODBC se, pravděpodobně díky vlastní neflexibilitě, nachází tam, kde 32 bitové v 32 bitových Windows. kromě stejného místa v registrech jde i o stejný adresář a stejný název souboru jeho konfiguračního nástroje. ten potřebujete k přidání DSN. spustit se dá buď z ovládacích panelů, nebo přímo spuštěním:

%WINDIR%\system32\odbcad32.exe

soubor se skutečně jmenuje odbcad32.exe a jde o 64 bitovou aplikaci. je už jen dotažením logiky, že leží v adresáři system32. konfigurační nástroj pro 32 bitové ODBC už z ovládacích panelech najít nelze, ale dá se přímo spustit odtud:

%WINDIR%\SysWOW64\odbcad32.exe

tentokrát jde o 32 bitovou aplikaci a její umístění v adresáři SysWOW64 už je jen třešničkou na tomhle dortíku. DSN nakonfigurovné tímto nástrojem je pro 32 bitové aplikace viditelné a blahosklonně použitelné.

záznam v registrech je o něco lepší. nastavení 64 bitových DSN lze najít zde:

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\ODBC\ODBC.INI\ODBC Data Sources]

a pro 32 bitové je třeba sáhnout sem:

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\ODBC\ODBC.INI\ODBC Data Sources]

problém je jen u systémových DSN, uživatelských se to netýká. vše je odzkoušeno na Windows 7, pro někeré 64 bitové verze Windows to však zřejmě neplatí, 32 bitové ODBC v nich chybí (nejspíš XP Pro, ověřeno to nemám).

něco o tom je možno se dopátrat i zde: http://support.microsoft.com/kb/942976/en-us

diZZy – 23. 2. 2011 00:29 – Komentáře (0)

data

při své práci se setkávám s různými jazyky, dotazujícími se na data. je to hlavně T-SQL, který používám na MS SQL serveru 2008, XQuery také občas používané na stejném serveru a LINQ užívaný v .NOTu. seriál není žádnou výukou dotazovacích jazyků, jsou tu jen postřehy a přápadná řešení konkrétních situací.


komentáře

nepoužívejte HTML, jen čistý text. URL začínající http:// nebo ftp:// budou zobrazeny jako odkazy. [x] bude nahrazeno odkazem na komentář, kde x je číslo komentáře.


sekce

rubriky

seriály

odkazy