o strojích, programování a jiné elektronické radosti

technika


velký update 1 – iOS5

iOS5trochu opožděne, ale přeci jen se chci věnovat updatu, který jsem nedávno provedl. přešel jsem na iOS5, OS X 10.7 Lion a nové iPhoto '11. první věnování bude náležet iOSu pětce. kdybych se nerozhodl upgradovat na iOS5, hrozilo by, že budu poslední, kdo ještě nebude mít integrovaný twitter do systému svého mobilního miláčka. a to rozhdně nemohu dopustit. k tomu je třeba připočítat, že pokud neprovedu ten velký update, nebudu v kloudu. a to je škoda.

je to iPod Touch 4th, co připojuji k iTunes. hned jsem byl upozorněn, že musím stahnout novou verzi iTunes a tedy tak činím. naposledy se dívám na iOS4 a povoluji upgrade na IOS5. hned na začátku uvedu, že celý proces byl vlastně bezproblémový, jen místy trochu otravný. samotný download zabral asi půl hodiny, ale vlastní update trval skoro tři. během něho dělaly iTunes divné věci. co si budeme povídat, doby celkem pěkného a ladného programu jsou ty tam. nový design bych ještě zkousl (koneckonců, vlastně se mi ta šedá asi líbí), ale s ladností se loučím těžko. během upgrade je k vidění progress bar (zvaný teploměr) chvíli v horní části aplikace, chvíli v dialogovém okénku mimo aplikaci a chvílemi dokonce nikde. žádný celkový ukazatel postupu, takže lze jen (mylně) odhadovat, kdy celá procedura skončí. špatně se to popisuje, ale celý proces působil těžkopádně a budil dojem něčeho hodně narychlo zbastleného. obecně vzato mám neodbytný pocit, že iTunes lehkou disharmonií a nekonzistecí trpí s každou verzí víc a víc. asi si budu muset zvyknout.

nervy drásající proces nakonec dospěl k svému konci. internet je plný zkazek o ztracených datech, takže s trochou toho napětí a adrenalinu zapínám iPod. všechno se zdá být v pořádku. od doby instalace (což už je dva měsíce) jsem přišel jen na to, že moje oblíbená aplikace Podcaster pozbyla všech podcastů. z toho si nic nedělám, mám zálohu odkazů a vše během chvilky stahuji znovu. další problém se vyskytl se Stanzou – nefunguje vůbec. navzdory spekulacím, že se Stanzou je definitivně konec, vyšel nedávno update, který vše napravil.

s novým iOS5 mám pocit, že mi konečně funguje "dobleclick" na to jediné tlačítko, který v případě uzamčeného zařízení vyvolá "dálkáč" pro muziku. s iOS4 občas nezabral a musel jsem udělat krippleclick. v uzamčené obrazovce navíc přibylo tlačítko pro focení a samozřejmě seznam notifikací. notifikace jsou asi největší změnou a podle mě jde o změnu k lepšímu. je jasné, že to Apple obšlehl z Androida, ale obšlehl to pěkně. s iOS5kou je také scrollování v seznamech, co obsahují obrázky, znatelně plynulejší. aplikace iTunes a AppStore zůstali prakticky beze změny, což je škoda, protože oboje jsou sračky.

shrnutí – až na dobu potřebnou k upgrade a trochu té otravnosti zprostředkované iTunes byl celý proces bezproblémový a nezpůsobil mi žádnou zásadní újmu, snad kromě pocitu, že iTunes jsou definitvně v prdeli.

diZZy – 5. 1. 2012 12:48 – Komentáře (0)


komentáře

nepoužívejte HTML, jen čistý text. URL začínající http:// nebo ftp:// budou zobrazeny jako odkazy. [x] bude nahrazeno odkazem na komentář, kde x je číslo komentáře.


sekce

rubriky

seriály

odkazy