o strojích, programování a jiné elektronické radosti

technika


QWERTY rozložení klávesnice do Windows

trošku mě štvalo klasické rozložení české klávesnice ve Windows. zkoušel jsem něco najít na internetu, ale nic mi nevyhovovalo. Klávesnice měla být hlavně česká, tedy rozložení QWERTZ, ale s možností psát nějak pohodlně nealfanumerické znaky. vzorem mi byla klávesnice v OS X, ale ta má přecijen trochu jiné rozložení kláves, pro potřeby Windows úplně nevyhovuje. vzal jsem tedy rozložení české, ale QWERTY, které Windows nabízí a upravil jsem si ho k obrazu svému.

použil jsem k tomu Microsoft Keyboard Layout Creator 1.4. je to klasický program od Microsoftu, takže ne moc pohodlný, ale naštěstí většinou funkčí. umožňuje přemapovat cokoliv a vyrobit z toho instalační balíček. při prvním pokusu jsem se spletl a jednu klávesu namapoval špatně. zjistil jsem to až po instalaci klávesnice do Windows XP. otevřel jsem tedy Keyboard Layout Creator znovu, chybu opravil a pokusil se vyrobit nový instalační balíček. jenže ouha – ono to nešlo, Keyboard Layout Creatoru vadilo, že klávesnice stejného jména je už v systému nainstalovaná. po pokusu se té původní nějak v systému zbavit (regedit.exe) se mi instalační balíček povedlo vytvořit znovu, ale nová instalace nezabrala – rozložení klávesnice zůstávalo chybné. pomohlo pouze nazvat rozložení klávesnice jinak než to chybné, vytvořit další instalační balíček, ten nainstalovat a smířit se s tím, že v systému zůstaly sračky. to ostatně není u Microsoftu nic neobvkylého, takže si holt člověk zvykne.

základní vlastnosti mého rozložení klávesnice jsou:
 – prohozeno Z a Y
 – přehozena funkce klávesy backslash tak, aby šlo \ a | psát přímo, DIAERESIS a DOUBLE ACUTE ACCENT deadkeys se píší přes ALT
 – z § je udělán CIRCUMFLEX ACCENT deadkeys
 – deadkeys po opakovaném zmačknutí zapíší jeden znak, ne dva
 – pravý alt píše . na numerické ,
 – mezera s pravým altem napíše pevnou mezeru

tento článek píšu na novém rozložení (včetně nealfanumerických znaků coby značek redakčního systému) a jsem s tím spokojen. kdo to chce vyzkoušet, může, instalační balíček ke stažení je v souboru xQWERTZ.zip.

diZZy – 22. 11. 2011 18:05 – Komentáře (0)

komentáře

nepoužívejte HTML, jen čistý text. URL začínající http:// nebo ftp:// budou zobrazeny jako odkazy. [x] bude nahrazeno odkazem na komentář, kde x je číslo komentáře.


sekce

rubriky

seriály

odkazy