i programátor musí jíst

jídlo a pití


žabí krev – le froglet shiraz 2009

Le Froglet Shiraz 2009čas od času se stane, že má někdo z mých známých nějaké jubileum. ať už jde o svátek, narozeniny či výročí výroby, je třeba obstarat nějaký dar. na poslední lov darů jsem se vydal do obchodu pánů marka a spencera, kde jsem narazil na regál přecpaný vínem. hrozně rád testuju víno a tak jsem chvíli odolával pokušení vynulovat konto a zakoupit od každého aspoň flašku. když mě to přešlo, vybral jsem flašku s žábou.

jde o žábu suchou, červenou a francouzskou, byť distribuovanou britským obchodním řetezcem. z bobulí shiraz, které vyrostly ve slunné languedoc-roussillon, ji vymačkal pierre de passendale a vymačkal ji skvěle. žába získala gold medal decanter world wine awards 2010 (víze viz. http://www.decanter.com/dwwa/2010), ať už je to cokoliv.

jako zajímavost se sluší uvést, že značka le froglet je spojena se jménem james nash. tento chlapík se jednoho dne objevil v televizi BBC v pořadu dragon's den, což je obdoba našeho dne D. před investorské draky předstoupil s nápadem, že bude prodávat víno rovnou v poháru, aby se nikdo nemusel zdržovat s naléváním. investory nezaujal, ale řetězec mark & spencer měl na věc odlišný názor. pohárky jsou plastové, takže nic pro milovníky toho pravého obřadu pití červeného moku. pokud plast neovlivní chuť vína, je to imho jedno a dát si pohárek shirazu během oběda v parku naproti kancelářím, kam nevidí šéf, má taky něco do sebe. bohužel, tyhle pohárky jsem neměl možnost otestovat (vypadají asi takhle).

vraťme se tedy k flašce. myslím to samozřejmě obrazně, vraťme se k té, co už jsem vypil za vás – le froglet shiraz, ročník 2009. ihned po otevření láhve mě přivítala výraznější vůně s trochu drsným podtextem, která jen popořila mou už tak dost velkou žízeň. vlastní akt otevření byl prostý, neboť láhev nebyla vybavena korkem, ale kovovým šroubovacím uzávěrem. trochu mě to zklamalo, ale hned první lok mě ujistil, že flaška dlouho nevydrží. na jazyku se mi usídlila skutečně plná, ale ne přehnaně výrazná chuť, připomínající trochu okořeněný černý rybíz s náznakem něčeho, co by mohla být čokoláda. po polknutí následoval příjemný ocásek. mňam.

nezbývá než žábu ohodnotit – 2/4, ať nežeru. nebo nechlastám ?

diZZy – 8. 6. 2011 23:21 – Komentáře (1)

víno

v žádném případě nejsem sommelier. víno piju, protože ho mám rád. každá lahev může dostat jeden, maximálně čtyři body. příspěvky do tohoto seriálu využívám hlavně jako vlastní archiv toho, co mi chutnalo - tedy i víno ohodnocené jedním bodem je pro mě dobré. na to, co mi nechutnalo, se snažím zapomenout a vůbec se o tom nebudu zmiňovat.


komentáře

[1] daisy128 –15. 6. 2011 13:07

další potvrzení mého názoru, že co je žabí to je dobré :)


nepoužívejte HTML, jen čistý text. URL začínající http:// nebo ftp:// budou zobrazeny jako odkazy. [x] bude nahrazeno odkazem na komentář, kde x je číslo komentáře.


sekce

rubriky

seriály

odkazy